FN-ansat bekræfter meldinger om underernærede syrere

Skrevet af admin

12/01/2016

Dagens topnyheder

Nødhjælpsarbejdere så underernærede og sultende mennesker i forbindelse med levering af nødhjælpsforsyninger mandag til byen Madaya i Syrien.

Det oplyser Yacoub El Hillo, der er FN's koordinator for humanitær hjælp i det borgerkrigsramte land.

En konvoj af lastbiler medbringende fødevarer, medicin og andre fornødenheder nåede mandag frem til Madaya, hvor tusindvis af mennesker angiveligt i månedsvis har været uden forsyninger.

Der er også været meldinger om folk, der er bukket under af sult.

Byen er kontrolleret af præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker.

- Vi har med vores egne øjne set adskillige fejlernærede børn. Jeg er sikker på, at der også er underernærede ældre personer, siger Yacoub El Hillo, der har tilsyn med hjælpeindsatsen i Madaya, i en telefonsamtale fra byen med nyhedsbureauet Reuters.

Han er overbevist om, at indbyggerne i to andre byer, Foua og Kafyra, lever under de samme kummerlige forhold som i Madaya.

Foua og Kafyra kontrolleres af oprørere, der kæmper mod Assads styre. Begge byer modtog også leverancer fra nødhjælpsorganisationer mandag.

Uddelingen af bistand er et resultat af en en aftale mellem de stridende parter, FN og Røde Kors.

FN's Sikkerhedsråd drøftede mandag problemet, efter meldinger om at tusindvis af mennesker i månedsvis har manglet de mest basale ting og ikke haft mulighed for at forlade byerne.

- Taktikken med belejringstilstand og udsultning er en af de mest forfærdelige sider af den syriske konflikt, siger New Zealands FN-ambassadør, Gerard van Bohemen.

USA's FN-ambassadør, Samantha Powers, bruger også stærke ord om de desperate forhold for befolkningen i Madaya.

- Den sult-eller-overgiv-jer taktik, det syriske regime bruger lige nu mod sit eget folk, er grotesk.

- Se på de uafrystelige foto af civile, inklusive børn, endda babyer, fra Madaya.

- Hundredtusindvis af folk bliver med vilje belejret, med vilje udsultet. Lige nu og her. Og disse billeder minder os om Anden Verdenskrig, siger Powers ifølge Reuters.

Ifølge den arabiske tv-kanal Al Jazeera skønner FN, at næsten 400.000 syrere lever i belejrede områder forskellige steder i Syrien.

Læger uden Grænser har oplyst, at mindst 32 mennesker i Madaya er omkommet af sult. Omkring 42.000 mennesker menes at befinde sig i den belejrede by.

Syriens FN-udsending afviser oplysningerne om sultende mennesker i Madaya, og siger, at der er tale om opdigtede meldinger, skriver nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/