FN-base angrebet i Sydsudan

Bevæbnede personer er torsdag trængt ind på en FN-base i den uroplagede delstat Jonglei i Sydsudan.

Civile har den seneste tid søgt tilflugt på basen, og det frygtes, at flere er omkommet i angrebet.

- Basen i Akobo i delstaten Jonglei er blevet angrebet, og vi har fået rapporter om, at liv er gået tabt. Vi har ingen detaljer indtil videre, siger FN's vicegeneralsekretær Jan Eliasson.

- Vi frygter, at nogen er blevet dræbt, men vi kan ikke bekræfte hvem eller hvor mange, siger FN-talsmand Farhan Haq til pressen i FN-hovedkvarteret i New York.

FN forsøger i øjeblikket at evakuere alt ubevæbnet personale fra basen i Akobo. Samtidig vil de sende 60 soldater fra Malakal til basen fredag, lyder det.

Uroen tager til i Sydsudan, hvor regeringstropper kæmper mod oprørere for at genvinde kontrollen over flere områder.

Det er femte dag med oprørstilstande i det blot to år gamle afrikanske land, der blev selvstændigt fra Sudan i 2011. FN har advaret om, at konflikten kan udvikle sig til en borgerkrig.

Samme frygt deler Den Afrikanske Union. De har derfor startet en mægling i et forsøg på at løse konflikten.

Haq siger torsdag, at der også er ubekræftede meldinger om, at flere studerende skal være blevet dræbt af sikkerhedsstyrker på et universitet i hovedstaden Juba onsdag. FN-patrulje vil hurtigst muligt blive sendt dertil, lyder det.

- Og et andet sted i Juba har mellem 2000 og 5000 civile søgt tilflugt. De har anmodet om beskyttelse fra FN-styrken, og en patrulje er på vej, siger Haq.

Uroen blussede op, da præsident Salva Kiir sagde, at den tidligere vicepræsident Riek Machar, som blev afsat i sommer, havde forsøgt et statskup. Kiir og Machar er ledere for Sydsudans to største etniske grupper: dinkaerne og nuerne.

Torsdag opfordrede Machar hæren i landet til at vælte præsidenten.

- Jeg har bedt regeringspartiet SPLM og hæren om at fjerne præsident Salva Kiir fra magten, sagde Machar til radiostationen RFI.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip