FN-base angrebet i Sydsudan

Bevæbnede personer er torsdag trængt ind på en FN-base i den uroplagede delstat Jonglei i Sydsudan.

Civile har den seneste tid søgt tilflugt på basen, og det frygtes, at flere er omkommet i angrebet.

- Basen i Akobo i delstaten Jonglei er blevet angrebet, og vi har fået rapporter om, at liv er gået tabt. Vi har ingen detaljer indtil videre, siger FN's vicegeneralsekretær Jan Eliasson.

- Vi frygter, at nogen er blevet dræbt, men vi kan ikke bekræfte hvem eller hvor mange, siger FN-talsmand Farhan Haq til pressen i FN-hovedkvarteret i New York.

FN forsøger i øjeblikket at evakuere alt ubevæbnet personale fra basen i Akobo. Samtidig vil de sende 60 soldater fra Malakal til basen fredag, lyder det.

Uroen tager til i Sydsudan, hvor regeringstropper kæmper mod oprørere for at genvinde kontrollen over flere områder.

Det er femte dag med oprørstilstande i det blot to år gamle afrikanske land, der blev selvstændigt fra Sudan i 2011. FN har advaret om, at konflikten kan udvikle sig til en borgerkrig.

Samme frygt deler Den Afrikanske Union. De har derfor startet en mægling i et forsøg på at løse konflikten.

Haq siger torsdag, at der også er ubekræftede meldinger om, at flere studerende skal være blevet dræbt af sikkerhedsstyrker på et universitet i hovedstaden Juba onsdag. FN-patrulje vil hurtigst muligt blive sendt dertil, lyder det.

- Og et andet sted i Juba har mellem 2000 og 5000 civile søgt tilflugt. De har anmodet om beskyttelse fra FN-styrken, og en patrulje er på vej, siger Haq.

Uroen blussede op, da præsident Salva Kiir sagde, at den tidligere vicepræsident Riek Machar, som blev afsat i sommer, havde forsøgt et statskup. Kiir og Machar er ledere for Sydsudans to største etniske grupper: dinkaerne og nuerne.

Torsdag opfordrede Machar hæren i landet til at vælte præsidenten.

- Jeg har bedt regeringspartiet SPLM og hæren om at fjerne præsident Salva Kiir fra magten, sagde Machar til radiostationen RFI.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip