FN: Børn på syv år rekrutteres til krig i Syrien

Skrevet af admin

14/03/2016

Dagens topnyheder

Rekruttering af børnesoldater til krigen i Syrien tager til. Det konkluderer FN's børneorganisation, Unicef, i en ny rapport.

- Børnene, som rekrutteres er også yngre end tidligere. Nogle af dem er kun syv år gamle, hedder det i rapporten.

- De fortæller, at konfliktens parter lokker dem med i krigen med gaver og lønninger på op til 400 dollar (knap 2700 kroner) om måneden, skriver Unicef i rapporten.

Efter fem års borgerkrig i Syrien har hvert tredje syriske barn - 2,9 millioner børn inde i landet og over 800.000 i nabolandene - ikke oplevet andet end krig i deres levetid.

- Dobbelt så mange mennesker lever i dag under belejring eller i svært tilgængelige områder som i 2013, fastslår rapporten.

- Mindst to millioner af dem, som er afskåret fra hjælp, er børn. Blandt dem lever over 200.000 i belejrede områder, skriver Unicef.

Ifølge FN's børneorganisation blev 400 børn dræbt i Syrien i 2015. En separat rapport fra andre nødhjælpsorganisationer viste fredag, at mindst 50.000 mennesker er blevet dræbt i landet siden april 2014.

- En udvikling, som vækker særlig bekymring, er, at vi ser stadig flere børn blive rekrutteret til krigen, siger Unicef.

- Børnene siger, at de direkte bliver opfordret til at slutte sig til parterne i konflikten - sommetider er de ned til syv år. I de sager, som Unicef undersøgte i 2015, var over halvdelen af de mindreårige deltagere i krigen under 15 år, hedder det videre.

Der har været optagelser af børn i propagandafilm fra Islamisk Stat (IS), hvor de er i færd med at henrette fanger.

Uden for Syrien er 306.000 syriske børn blevet født som flygtninge. I alt er 3,7 millioner syriske børn blevet født, siden krigen brød ud.

Omkring 2,8 millioner syriske børn i Syrien eller i nabolandene går ikke i skole.

Krigen i Syrien har drevet flere end 2,4 millioner børn på flugt. Og mere end otte millioner børn i Syrien og nabolandene har brug for humanitær hjælp, siger Unicef.

En hel ny generation af syriske børn er blevet født i Tyrkiet, siden borgerkrigen i Syrien begyndte i 2011. Den tyrkiske vicepremierminister, Lutfi Elvan, sagde i en nylig tale i FN, at flere end 150.000 syriske babyer er kommet til verden i nabolandet.

Tyrkiet huser over 2,7 millioner syriske flygtninge - flere end nogle andre af Syriens nabolande.

/ritzau/Reuters