FN-boss med opsang til Europa: I skal hjælpe flygtninge

Skrevet af admin

28/09/2015

Mest læste i dag

Generalsekretær Ban Ki-moon åbner FN's generalforsamling med en opsang til Europa for ikke i tilstrækkelig grad at hjælpe de mange flygtninge, der i øjeblikket søger ophold på kontinentet.

- Jeg opfordrer Europa til at gøre mere. Efter Anden Verdenskrig var det Europa, som havde brug for verdens hjælp, siger Ban Ki-moon.

Sydkoreaneren slår i bordet med en appel om flere penge til FN's hjælpeorganisationer, som ifølge Ban Ki-moon er stærkt underfinansierede.

- Verden har spildt milliarder på våben, siger generalsekretæren og stiller spørgsmålet:

- Hvorfor er det nemmere at finde penge til ødelæggelse af mennesker og kloden, end til at beskytte dem?

Historisk mange er i øjeblikket på flugt: 60 millioner på verdensplan, og en krise i den størrelsesorden er ikke set siden Anden Verdenskrig.

100 millioner mennesker har brug for humanitær hjælp.

Derfor har generalsekretæren i år bedt medlemslandene om svimlende 20 milliarder dollar, svarende til 134 milliarder danske kroner. Det er seks gang så meget som for 10 år siden.

- Vi får ikke tilstrækkelig med støtte til at redde liv, siger Ban Ki-moon.

Hvad angår den værste humanitære krise - krigen i Syrien - har verdensorganisationen kun fået en tredjedel af de midler, den har efterspurgt.

For Ukraine er målet 39 procent opfyldt.

Ifølge FN's generalsekretær sidder fem lande med nøglen til løsningen på konflikten i Syrien, nemlig USA, Rusland, Iran, Tyrkiet og Saudi-Arabien.

- Men vi kan ikke forvente, at der sker fremskridt, så længe ingen er villige til at gå på kompromis, siger Ban Ki-moon.

/ritzau/dpa