FN-chef: Rapport om kemisk angreb er overvældende

Det siger FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, ifølge Reuters.

»Jeg tror, at rapporten vil være en overvældende rapport om, at kemiske våben blev brugt, selv om jeg ikke kan sige det offentligt, før jeg har modtaget rapporten,« lød det ifølge Reuters fra Ban Ki-moon på et FN-møde.

Her offentliggjorde han ifølge AFP ligeledes FNs vurdering af dødstallet efter giftgasangrebet, som er på 1.400 mennesker. Det var det angreb, som fik USA og flere vestlige stater til at true med en militær indgriben mod præsidentens styrker.

Men selv om både amerikanerne, briterne og franskmændene beskylder Assad for at stå bag angrebet, mens det syriske regime og russerne mener, det er oprørerne, vil rapporten næppe tage stilling. Det lå nemlig ikke i det mandat, som FNs våbeninspektører var udstyret med, da de undersøgte stederne for angrebet.

FNs generalsekretær slår ifølge Reuters fast, at Syriens præsident, Bashar al-Assad har begået mange forbrydelser mod menneskeheden, men sagde ikke, om det var oprørere eller Assad, der var afsender på angrebet. Dog insisterer han ifølge AFP på, at nogen må gøres ansvarlige, når krigen er forbi.

Lederen af våbeninspektørerne, Åke Sellström, forventes at sende rapporten til Ban Ki-moon mandag, men inden da kan inspektørernes lederen ikke sige noget.

Dagens Gossip