FN: Danmark skal stoppe juridisk 'chikane' af torturofre

Skrevet af admin

14/12/2015

Dagens topnyheder

FN's Torturkomité irettesætter Danmark for at bruge juridiske kneb for at undgå at betale erstatning til de irakere, der blev udsat for tortur efter at være blevet udleveret af danske styrker til irakiske myndigheder. Det skriver Politiken.

Sagen omhandler de 23 torturofre, der har rejst krav mod Danmark efter at være blevet overladt til irakisk politi i 2004. Det skete under Operation Green Desert, hvor blandt andet danske styrker ransagede et større område for våben.

I 2011 stævnede 23 irakere Danmark for at have overladt dem til tortur. Men deres sag er blevet afvist, fordi den blev anset for forældet. Det har torturkomitéen dog ikke meget tilovers for.

- Komiteen anbefaler, at staten (Danmark, red.) tager alle legale skridt for at sikre, at civile retskrav på baggrund af tortur og mishandling ikke underkastes nogen former for begrænsninger, der kan forhindre ofrenes mulighed for rehabilitering og erstatning, skriver torturkomitéen ifølge Politiken.

Det glæder irakernes advokat, Christian Harlang:

- Nu er det umisforståeligt klart, hvad der hele tiden har været elementært. Det er med syvtommersøm slået fast, at Forsvarsministeriet må opgive påstanden om, at sagen er forældet, siger han til Politiken.

Ud over argumentet om, at sagen er forældet, har Forsvarsministeriet tidligere krævet, at irakerne hver skulle stille en garanti på 60.000 kroner for at få prøvet sagen. Det er den slags tiltag, torturkomitéen kritiserer.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra forsvarsminister Peter Christensen (V).

Forsvarsministeriet oplyser til Politiken, at sagen "løbende drøftes med Kammeradvokaten", men at ministeriet ikke vil kommentere en verserende retssag i medierne.

/ritzau/