FN-diplomater fortsætter kampen om fred i Syrien

Skrevet af admin

01/02/2016

Dagens topnyheder

Ruslands viceudenrigsminister, Gennadij Gatilov, vil mandag diskutere de syriske fredsforhandlinger med FN's særlige udsending, Staffan de Mistura, og den amerikanske delegation i Genève, skriver det russiske nyhedsbureau RIA ifølge Reuters.

Mødet er blevet aftalt på et tidspunkt, hvor FN-diplomater kæmper hårdt for at holde liv i det hidtil største diplomatiske fremstød for at få bragt krigen i Syrien til en afslutning. USA opfordrer parterne i konflikten til at "gribe øjeblikket".

Mens diplomater forsøgte at fortsætte kampen for at få egentlige forhandlinger i gang, blev Syriens hovedstad, Damaskus, søndag rystet af tre bombeeksplosioner nær den hellige moské Sayyida Zeinab i et shiamuslimsk kvarter.

Mindst 71 mennesker blev dræbt. Omkring 110 andre blev såret.

En af eksplosionerne var ifølge regeringskilder forårsaget af en bilbombe, mens de to andre var forårsaget af selvmordsbombere.

EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, siger, at angrebene "var klart rettet mod bestræbelserne på at indlede en politisk proces for at få tilendebragt konflikten, som har kostet over 260.000 mennesker livet".

I Genève har FN's udsending ført separate forhandlinger med repræsentanter for præsident Bashar al-Assad og med repræsentanter for oprørsgrupperne i paraplyorganisationen HNC.

Han siger, at han er "optimistisk og målrettet", men kommentarer fra begge sider understreger, at det er kolossale udfordringer diplomaterne står over.

FN åbnede fredag fredsforhandlingerne i et forsøg på at få afsluttet den fem år lange borgerkrig i Syrien. Men indtil videre er forhandlinger ikke kommet rigtigt i gang.

Oppositionen har krævet et totalt stop for styrets luftangreb og fri adgang til belejrede byer, før den vil diskutere en aktiv fredsproces.

/ritzau/Reuters