FN-eksperter: Nordkorea skal straffes for forbrydelser

Eksperter udnævnt af FN ventes senere mandag at offentliggøre en rapport om menneskerettighedskrænkelser og forbrydelser i Nordkorea. De vil anbefale, at der tages skridt til at straffe de skyldige.

Ekspertgruppen, der er udpeget af FN's Råd for Menneskerettigheder, mener, at en international domstol skal tage stilling til de "uhørte forbrydelser", skriver BBC.

Ifølge BBC's FN-korrespondent i Geneve vil rapporten formentlig være den mest detaljerede og kompromitterende, som FN nogensinde har offentliggjort.

Hundredvis af sider i rapporten er vidneudsagn, der tilsammen tegner et billede af en stat, der benytter sig af systematisk terror over for sine borgere.

Nyhedsbureauet AP har set dele af rapporten. Her beskyldes regimet for at gøre alt for at sikre sin egen overlevelse.

Det sker "i fuld bevidsthed om, at sådanne beslutninger vil forværre sult og relaterede dødsfald blandt en stor del af befolkningen", hedder det.

Blandt de mange detaljerede videnudsagn er en kvinde, der fortæller, hvordan hun blev tvunget til at drukne sit lille barn. Der er beretninger om børn, der er født og opvokset udhungrede i fængsler, og familier der har været udsat for tortur, fordi de har set udenlandske tv-serier.

Men sandsynligheden for, at den nordkoreanske ledelse vil blive stillet for en international domstol, er ringe.

Kina, der er Nordkoreas nærmeste allierede, vil som permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd med stor sandsynlighed blokere, at sagen sendes til Den Internationale Straffedomstol.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip