FN: Flere beviser på at Syrien anvender nervegas

Skrevet af admin

05/01/2016

Dagens topnyheder

FN's inspektører har fundet nye beviser for, at nervegassen sarin er blevet anvendt i Syrien.

Organisationen for forbud mod kemiske våben, OPCW, fastslår i en ny rapport, at syriske blodprøver har vist spor efter sarin eller en tilsvarende nervegas, men rapporten konstaterer også, at der skal yderligere undersøgelser til for at bekræfte de foreløbige resultater.

OPCW har udleveret dets rapport til FN, som har sendt den videre til Sikkerhedsrådet som vedlæg til et brev dateret den 29. december.

I rapporten skriver OPCW-chefen Ahmet Uzumcu, at organisationens inspektører i Syrien har undersøgt påstande om, at præsident Bashar al-Assads regime skal have anvendt kemiske våben i 11 tilfælde. Rapporten oplyser ingen detaljer om, hvornår og hvor det skal have fundet sted.

- I et tilfælde tyder analyser af blodprøver på, at de pågældende personer på et tidspunkt har været udsat for saringas eller en saringas-lignende substans, siger Uzumcu.

- Yderligere undersøgelser er nødvendige for at afgøre, hvornår og under hvilke omstændigheder eksponeringen for gassen har fundet sted, tilføjer han.

Uzumcu oplyser, at det er uklart, hvor saringassen stammer fra.

I september 2013 gik Assad ind på en aftale om, at Syrien vedkendte sig dets kemiske våbenprogram og lovede at skrotte det. Assad udleverede derefter 1300 ton kemiske våben til FN og OPCW.

I november sagde FN-eksperter fra OPCW, at sennepsgas var blevet anvendt i Syriens Aleppo-provins den 21. august

FN's Sikkerhedsråd skal tirsdag diskutere anvendelsen af kemiske våben i Syrien, hvor Assad-regimet og oprørsgrupperne har beskyldt hinanden for at bruge gasser under den næsten fem år lange konflikt, som har kostet over 250.000 mennesker livet.

En international rapport har efter et saringangreb nær Damaskus i august i 2013 sagt, at 99,6 procent af alle kendte kemiske våben i Syrien er blevet ødelagt.

Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der har været et af de mest brugte overvågningsorganer under krigen i Syrien, har sagt, at Islamisk Stat, som bag angrebet med sennepsgas i august sidste år.

/ritzau/Reuters