FN: Fredsproces for Yemen indledes i næste uge

Fredsmøder mellem Yemens oprørere og landets fortrængte regering indledes 14. juni i den schweiziske by Geneve, meddeler FN, som agerer mægler i forhandlingerne.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, gentager ifølge verdensorganisationen sin "appel til alle parter i Yemen om at tage del i disse møder uden betingelser og med vilje" til at nå en fredelig løsning for yemenitterne.

Fredsprocessen har tidligere været planlagt til 28. maj, men FN måtte udskyde mødet på grund af den yemenitiske regerings krav om, at houthierne skulle trække sig fra alle erobrede områder.

Flere end 2000 mennesker har mistet livet i Yemen de seneste tre måneder, efter at en arabisk koalition med kampfly har bekæmpet Houthi-militsen, som tog magten i Yemen i slutningen af januar.

Yemens fortrængte præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, har søgt tilflugt hos sine allierede i Saudi-Arabien, som arbejder på at få ham genindsat på posten i Sanaa.

Ban Ki-moon opfordrer ifølge nyhedsbureauet AFP de stridende parter til at indstille kampene og genoprette den humanitære våbenhvile, der blev indgået - og i en uge respekteret - for at sikre nødhjælp til de mest udsatte i landet.

Generalsekretæren udpegede i april Ismail Ould Cheikh Ahmed som FN's særlig udsending i Yemen.

Den mauretanske diplomat skal være mægler ved fredsmøderne om otte dage i Geneve.

Stephen O'Brien, som er nødhjælpschef i FN, beskriver den humanitære krise i Yemen som "katastrofal". 20 millioner civile har brug for hjælp, hvilket svarer til 80 procent af befolkningen.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip