FN frigiver giftgas-rapport mandag

Den kendsgerning slog generalsekretæren allerede fast fredag med sin udtalelse om, at rapporten »overvældende bekræfter« brugen af kemiske våben.

Reuters skriver forud for offentliggørelsen, at rapporten fra våbeninspektørerne også forventes at blive meget teknisk, herunder med detaljer om de baner, missilerne med giftgassen tog, inden de slog ned.

Våbeninspektørerne under ledelse af svenskeren Åge Sellström havde ikke mandat til at fastslå, hvem der stod bag angrebet, men i og med at missilernes baner ventes offentliggjort, skulle det være muligt at »regne baglæns« og vise de positioner, som de er blevet affyret fra. Når nedslagstidspunkterne samtidig er kendte, skulle det være muligt at vurdere, om de er afsendt fra områder, der blev kontrolleret af præsident Assads styrker eller af oprørere.

Ban Ki-moon kom i fredags ikke ind på skyldsspørgsmålet, men sagde dog, at Assad »har begået mange forbrydelser mod menneskeheden«.

Vestlige lande med USA i spidsen har konsekvent placeret skylden hos Assad, mens præsidenten og regeringen lige så konsekvent har sagt, at oprørerne stod bag angrebet.

USA og Rusland blev i weekenden enige om, at de syrernes kemiske våben senest i midten af 2014 skal være uskadeliggjort, og fjernede dermed den umiddelbare udsigt til et afstraffelsesangreb.

Aftalen fastslår, at Assad inden en uge skal have afleveret detaljerede informationer om sit kemiske våbenarsenal, og at FN-inspektører med udgangen af november skal have adgang til omkring 45 steder, der er knyttet til våbenprogrammet.

Samtidig arbejdes der på en FN-resolution, som i Sikkerhedsrådet skal nagle Assad fast på den kemiske afvæbning.

Striden mellem de vestlige lande og Rusland samt Kina går her på, om der skal indføres en passus, hvor truslen om et militært angreb på Syrien opretholdes, hvis ikke Assad lever op til løfterne.

Udenrigsministrene fra USA, Frankrig og Storbritannien mødtes mandag i Paris til et formøde, hvor resolutionen blev drøftet. Her enedes USAs John Kerry, Storbritanniens William Hague og Frankrigs Laurent Fabius om, at resolutioneteksten skal være »stærk og robust og sætte præcise og bindende deadlines«.

Eventuelle trusler om et militært indgreb skal ifølge Frankrig udtrykkes med ordlyden »alvorlige konsekvenser«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip