FN godkender Iran-atomaftale - sanktioner kan genindføres

FN's Sikkerhedsråd har mandag vedtaget en resolution, der blåstempler den internationale atomaftale mellem Iran og seks stormagter.

Bryder Iran aftalen i løbet af det kommende årti, kan sanktionerne mod landet genindføres.

Alle 15 lande i sikkerhedsrådet støttede den historiske aftale, der skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben. Omvendt løftes de lammende internationale sanktioner mod iranerne.

En politisk rammeaftale blev indgået i foråret, og den endelige aftale lå klar i Wien i sidste uge efter lange forhandlinger.

Vedtagelsen af resolutionen betyder, at syv tidligere FN-resolutioner om Iran træder ud af kraft.

Først når Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, har aflagt rapport til FN's Sikkerhedsråd om, at Iran har levet op til bestemte krav til aftalen, vil sanktionerne reelt kunne ophæves.

Atomaftalen mellem stormagterne og Iran vil få vidtrækkende politiske og økonomiske konsekvenser.

Iran forpligter sig med aftalen til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg - herunder også militære atomanlæg.

Stormagterne kan vente 90 dage med at foretage sig noget. Derefter skal de indlede forberedelser til at løfte sanktionerne, så det kan ske, så snart rapporten fra IAEA ligger klar.

Den vedtagne resolution lægger også restriktioner på salg af atomteknologi - med fredelige mål - til Iran i 10 år frem.

De sanktioner, som FN, USA og EU har indført mod Iran for at få landet til at stoppe med at berige uran, har ramt landet økonomisk hårdt.

Alene i mistede olieindtægter har landet tabt 160 milliarder dollar siden 2012.

Iran står nu til at modtage 100 milliarder dollar i indefrosne værdier i udlandet, og landet vil igen få lov til at sælge olie på verdensmarkedet.

FN's våbenembargo mod Iran vil blive opretholdt de næste fem år. For raketudstyr vil embargoen være i kraft i de næste otte år.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip