FN-inspektører får adgang til påstået giftgas-område

»Den syriske regering og FN er enige om en fælles forståelse (...) at tillade FN at undersøge påstande om brug af kemiske våben i forstæder til Damaskus 22. august,« lyder det i en erklæring fra Syriens udenrigsministerium, udsendt på statsligt TV søndag ifølge Reuters. I erklæringen er der dog givet den forkerte dato for angrebet, som fandt sted 21. august.

Op mod 1.300 mennesker blev angiveligt dræbt med nervegas onsdag før daggry, i hvad der synes at være verdens værste angreb med kemiske våben, siden Saddam Husseins styrker gassede tusinder af kurdiske landsbyboere i 1988.

Syriens styre har nægtet, at det stod bag angrebet, mens oprørere og mange vestlige embedsmænd mener, at forgiftningen var forårsaget af et kemisk middel, der blev anvendt i et raketangreb udført af regeringsstyrker.

Episoden fandt sted blot tre dage efter, at et hold våbeninspektører fra FN ankom til Syrien for at undersøge andre påstande om brug af giftgas.

I erklæringen fra det syriske udenrigsministerium oplyses det yderligere, at dato og tidspunkt for inspektørernes besøg på stedet er blevet aftalt, men det bliver ikke oplyst, hvornår det vil ske.

USA siger, at man nu kun har »meget lille tvivl« om, at den syriske regering anvendte kemiske våben mod civile i sidste uge. Derfor er præsident Barack Obama ved at undersøge, hvordan stormagten skal reagere. Det fortæller en højtstående embedsmand i den amerikanske regering søndag.

»Baseret på antallet af ofre, symptomerne hos dem, der blev dræbt eller såret, øjenvidneberetninger og andre fakta indsamlet af eksterne kilder, den amerikanske efterretningstjeneste og internationale partnere, er der meget lille tvivl om, at der er blevet brugt kemiske våben af det syriske regime mod civile i denne hændelse,» siger embedsmanden ifølge Reuters.

»Vi fortsætter med at vurdere de faktiske omstændigheder, så præsidenten kan træffe en informeret beslutning om, hvordan man reagerer på denne vilkårlige brug af kemiske våben,« tilføjer han.

Dagens Gossip