FN: Islamisk Stat har 3500 slaver i Irak

Skrevet af admin

19/01/2016

Dagens topnyheder

En ny FN-rapport anslår ifølge Reuters, at Islamisk Stat (IS) holder omkring 3500 personer som slaver i Irak.

"Langt de fleste er kvinder og børn", hedder det i rapporten, som henviser til, at Islamisk Stat er berygtet for ekstrem brutalitet og grufulde offentlige henrettelser.

Islamisk Stat, som kontrollerer store dele af både Irak og Syrien, har stået bag omfattende overgreb, som "i nogle tilfælde er krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og muligvis folkedrab", står der i rapporten.

FN's Hjælpemission for Irak og FN's menneskerettighedskontor anslår, at 3500 "bliver holdt som slaver af Islamisk Stat".

- De mennesker, som holdes i fangenskab, er overvejende kvinder og børn, og de tilhører hovedsageligt yezidi-flertallet. Men der er også et antal, som kommer fra andre etniske og religiøse mindretal, står der i rapporten, som blev offentliggjort i Genève tirsdag.

Rapporten giver mange detaljerede beskrivelser af halshugninger, henrettelser ved skydning, folk, der bliver brændt levende, og personer, der bliver kastet ud fra højhuse.

FN har ifølge rapporten også oplysninger om børnesoldater, og bekræftede rapporter tyder på, at mellem 800 og 900 børn i Mosul er bortført for at blive indoktrineret med militær og religiøs træning.

- Selv de obskøne tal over antallet af dræbte og sårede er ikke i stand til at beskrive nøjagtigt, hvor skrækkeligt civile lider i Irak, siger FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad Al Hussein.

Ifølge rapporten er 18.800 civile irakere blevet dræbt i landet siden begyndelsen af 2014.

Zeid Ra'ad Al Hussein kalder ifølge Al Jazeera tallet "svimlende" højt.

Samtidig er flere end 36.000 civile irakere blevet såret i perioden fra januar 2014 til oktober 2015, mens 3,2 millioner mennesker er fordrevet internt i Irak.

Øjenvidner og tidligere FN-rapporter har fortalt, hvordan Islamisk Stat begik massakrer mod mindretal som yazidier, kristne og shiamuslimer alene på grund af deres religion og etniske tilhørsforhold.

/ritzau/Reuters