FN kaster 21 ton nødhjælp til civile fra fly over Syrien

Skrevet af admin

25/02/2016

Dagens topnyheder

De 21 ton nødhjælp som FN har kastet fra fly over den østlige by Deir al-Zor i Syrien, har ikke nået deres mål.

Byen er under Islamisk Stats kontrol, og det var meningen, at FN-hjælpen skulle kastes over en del af byen, hvor den syriske regering fortsat har magten.

Men leveringen har fejlet, oplyser en talsmand fra FN's nødhjælpsprogram til Reuters.

Fire af de 21 ton nødhjælp er beskadiget, syv er landet forkert, og resten kan FN ikke redegøre for.

Nødhjælpen var beregnet til 200.000 personer i den belejrede by.

- I morges kastede et fly fra FN's fødevareprogram, WFP, sin første sending på 21 ton nødhjælp i byen Deir al-Zor, sagde chefen for FN's humanitære anliggender, Stephen O'Brien, til FN's Sikkerhedsråd ifølge BBC onsdag.

Han tilføjede onsdag, at "pallerne er landet de planlagte steder", men torsdag tyder det altså på, at det ikke er korrekt.

Ifølge FN lever 200.000 civile mennesker under belejring i byen. I en tidligere FN-rapport er det beskrevet, at de civile står over for "stærkt forværrede forhold", mens der er oplysninger om "alvorlige tilfælde af fejlernæring og dødsfald på grund af sult".

I sidste uge nåede 100 lastbiler med fødevarer og andre fornødenheder frem til 80.000 mennesker i fem andre belejrede områder i Syrien. Yderligere to konvojer blev tirsdag sendt i retning af to byer, der er belejret af regeringsstyrker, skriver BBC.

Lastbilkonvojer anses for at være den mest effektive måde at få nødhjælp frem i Syrien, og World Food Programme har tidligere afvist at kaste nødhjælp fra fly på grund af den komplekse situation i Syrien.

Jan Egeland, der leder FN's fødevareprogram, sagde dog i sidste uge, at fly var den eneste måde at få fødevarer frem til de civile i Deir al-Zor.

FN vurderer, at flere end 480.000 syrere bor i belejrede områder.

Krigen i Syrien menes ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder at have kostet op mod 370.000 mennesker livet, siden konflikten begyndte i 2011.

/ritzau/