FN: Kemiske våben-angreb i Syrien skal undersøges

Medlemmerne i FN's Sikkerhedsråd er fredag blevet enige om, at der skal nedsættes et panel af eksperter, der skal finde ud af, hvem der var ansvarlig for de dødbringende angreb med kemiske våben, som blev udført i Syrien for to år siden.

Resolutionen blev vedtaget samstemmende af de 15 medlemmer, skriver flere nyhedsbureauer.

Nu skal FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, sammen med organisationen for forbud mod kemiske våben, OPCW, inden 20 dage fremlægge anbefalinger for, hvordan dette undersøgelsesorgan skal se ud.

Den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, mener, at undersøgelses-panelet er et "nødvendigt skridt" hen imod en "endelig ansvarsplacering".

USA, Storbritannien og Frankrig har gang på gang beskyldt den syriske præsident, Bashar al-Assad, for at stå bag angrebene, som man mener blev udført med helikopter.

De tre lande argumenterer for deres synspunkt med, at kun det syriske regime har helikoptere. Men Rusland står fast på, at der ikke findes nogen solide beviser for, at det er Assads styrker, der står bag.

Ifølge USA blev over 1400 dræbt ved det kemiske angreb.

Styret i Syrien med Bashar al-Assad i spidsen har lovet at udlevere alle landets lagre af kemiske våben. Processen blev meldt afsluttet sidste sommer, blandt andet med hjælp fra et dansk fragtskib og et dansk krigsskib.

Internationale inspektører har dog siden fundet spor af sarin og nervegiften VX på et militært forskningscenter i Syrien.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip