FN-klimamøde: Løsningerne findes men det haster

Skrevet af admin

27/10/2014

Mest læste i dag

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) slog til lyd for danske grønne løsninger på problemerne, da han talte ved åbningen af FN's Klimapanels ugelange møde i København.

- Vi har råd til den grønne omstilling. I Danmark har vi skåret 28 procent af CO2-udslippet siden 1990, samtidig med at vores økonomi er vokset 38 procent, sagde Rasmus Helveg til de 600 klimaforskere og regeringsrepræsentanter fra hele verden, som er samlet i Tivoli Congress Center.

Medlemmerne af FN's Klimapanel skal den kommende uge gennemgå teksten i et resumé af panelets femte hovedrapport siden 1990. De nyeste forskningsresultater skal bruges i de internationale klimaforhandlinger, som skal ende med en global aftale i Paris i december 2015.

Ligesom det er forbudt at smide sit affald i naboens have, er det ikke i orden at forurene atmosfæren gennem skorstene, sagde ministeren. Han fremhævede, at han selv var ankommet til mødet på cykel, og at verdens lande må lære af hinanden for at bremse den globale opvarmning.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) pegede på, at selv om klimaforandringerne rammer forskelligt, vil de påvirke hele kloden.

- Vi taler ikke om hændelser engang i fremtiden, de er her lige nu. Den stigende vandstand har enorm betydning for de små østater i Stillehavet, og i afrikanske lande trues høsten af klimaændringerne, sagde hun.

Ifølge FN kan op mod 350 millioner mennesker i 2050 blive tvunget til at forlade deres hjem som følge af det ændrede klima, pointerede Kirsten Brosbøl.

Ifølge formanden for klimapanelet, dr. Rajendra Pachauri, hviler rapporten, som fremlægges søndag den 2. november, på den nyeste, mest omfattende og grundige vurdering af klimaet nogensinde. 830 videnskabelige hovedforfattere har bidraget.

- Den giver os viden til at bygge en lysere, mere bæredygtig fremtid. Det er ikke håbløst at håndtere klimaændringerne. Men jeg siger ikke, at det bliver nemt, understregede Pachauri.

/ritzau/