FN-komité kritiserer Danmark for asylstramninger

FN's Menneskerettighedskomité kritiserer i en rapport offentliggjort fredag Danmark på en række områder, der spænder over alt fra vold i hjemmet til lighed mellem kønnene og overvågning.

Særligt en række stramninger og tiltag på udlændingeområdet får kritik fra menneskerettighedskomitéen, der har til opgave at overvåge staters overholdelse af FN's konvention om borgerlige og politiske rettigheder.

- Komitéen er bekymret for, at nogle af de tiltag, der er taget for at adressere tilstrømningen af migranter, kan krænke de rettigheder, der er beskyttet under konventionen, står der blandt i rapporten.

Den såkaldte smykkelov vækker blandt andet bekymring hos komitéen. Den omstridte lov giver myndigheder mulighed for at konfiskere værdier fra flygtninge.

Menneskerettighedskomitéen anbefaler regeringen, at loven bliver trukket tilbage.

Smykkeloven har også trukket overskriftet verden rundt i blandt andre The Wall Street Journal, BBC, og The Telegraph. Der blev blandt andet trukket paralleller til nazisternes beslaglæggelser af jøders ejendele.

Både den tidligere generalsekretær for FN Kofi Annan den nuværende generalsekretær, Ban Ki-moon har også kritiseret loven.

Komitéen opfordrer også regeringen til at genoverveje stramningen for familiesammenføring.

I januar besluttede regeringen at forlænge perioden før flygtninge opnår ret til familiesammenføring fra et til tre år.

Det er dog ikke kun ris, der er til Danmark. På en række punkter får Danmark ros af komitéen. Blandt andet tilladelse af ægteskab mellem homoseksuelle i 2012 og udvidet til også at gælde i Grønland i foråret i 2016 får ros.

Konventionen om borgerlige og politiske rettigheder er fra 1966. Den trådte i kraft i Danmark i 1971. Cirka hvert femte år bliver alle stater, som har underskrevet konventionen, eksamineret. Det er almindeligt, at komitéen giver både kritik og ros.

/ritzau/

Dagens Gossip