FN kræver forklaring på omstyrtelsen af Morsi

Ifølge AFP har FNs højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, både kontaktet den egyptiske ambassadør i Genéve og skrevet til de øverstbefalende i Cairo uden held.

»Vi har ikke fået noget svar endnu,« indrømmer en talsmand for Pillay fredag og forklarer, at højkommissæren har bedt om en liste over anholdte folk i forbindelse med omstyrtelsen og efterfølgende.

Derudover beder FN også om at få at vide, hvorvidt de fortsat er tilbageholdt, og på hvilket juridisk grundlag den tidligere præsident og hans tætteste rådgivere holdes fængslet.

FNs krav kommer samtidig med, at demonstranter, som bakker op om Morsi, atter er ramlet sammen med politiet tæt på præsidentpaladset i hovedstaden. Ifølge det statslige nyhedsbureau MENA brugte egyptiske soldater tåregas for at splitte demonstrationen op.

Også i flere byer var tusindvis af Morsi-støtter på gaden for at vise deres utilfredshed. Med kampråb som »Ned med politiet« kræver de, at militæret genindsætter landets første demokratiske valgte præsident.

Militærets modtræk - udover tåregas - var at sende kampfly og militærhelikoptere i luften, som svævede lavt over hovedstaden, og torsdag gjorde militæret det klart, at man vil slå hårdt ned på demonstranter, som bliver voldelige.

Dagens Gossip