FN kræver sandhed fra Vatikanet om sexovergreb mod børn

Den katolske kirke skal være mere gennemsigtig, når den behandler præsters sexovergreb mod børn, og der skal udmåles retfærdige straffe.

Det siger FN's komité for børns rettigheder, der torsdag ved en høring udspørger repræsentanter for Vatikanet om sager vedrørende misbrug af børn, der fandt sted i den schweiziske by Geneve.

Det er første gang, Vatikanet skal forklare sig offentligt om de mange sager om sexmisbrug af børn.

I de senere år har der været et hav af sager, hvor katolske præster har begået overgreb. I det seneste årti er der således indberettet mere end 4000 sager om sexovergreb mod børn til Vatikanet.

FN-komitéens viceformand, Sara De Jesus Oviedo Fierro, kræver, at Vatikanet udleverer flere detaljer om sagerne, og hvilke tiltag man har iværksat for at stoppe misbruget af børn.

- Hvorfor ikke gøre en indsats for at blive mere gennemsigtig?, spørger hun under høringen.

- Det virker ikke som om, at straffene stemmer overens med omfanget af overgrebene, siger hun.

Vatikanet mener imidlertid, at man har iværksat initiativer, der skal sætte en stopper for overgrebene.

- Resultaterne af et samarbejde mellem lokale kirker og Vatikanet vil hjælpe til med at eliminere sexovergrebene på børn begået af præster og andet kirkeligt personale, siger ærkebiskop Silvano Tomasi, der er Vatikanets udsending, til FN-komitéen.

Vatikanet har på forhånd erklæret, at staten ikke kan holdes ansvarlig for gerninger begået af katolske præster, da de hører under nationale lovgivninger.

/ritzau/

Dagens Gossip