FN kritiserer Saudi-Arabien for mange civile drab i Yemen

Saudi-Arabien og allierede magter er skyld i uforholdsmæssigt mange drab på civile i Yemen, hvor den saudiarabiske hær leder en koalition af lande.

Kritikken kommer fra FN, som siger, at Saudi-Arabien og koalitionen begår dobbelt så mange civile drab i nabolandet som alle øvrige parter i konflikten tilsammen.

- Når man læser statistikkerne, ser det ud til, at koalitionen bærer skylden for dobbelt så mange civile ofre som alle andre styrker tilsammen, praktisk talt alle tab i luftangreb, siger FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad Al Hussein.

Siden koalitionen for over et år siden gik ind i Yemen for at generobre magten fra houthierne og bringe præsident Hadi tilbage i førersædet, er 3218 civile blevet dræbt. Cirka det dobbelte antal mennesker er blevet såret.

Menneskerettighedschefen begræder, at luftangrebene har ramt "markeder, hospitaler, klinikker, skoler, fabrikker, bryllupsfester og hundredvis af private boliger i landsbyer, byer og storbyer".

Trods et hav af diplomatiske henvendelser er disse "afskyelige hændelser fortsat" med "uacceptabel frekvens".

Han advarer om, at FN-systemet muligvis vil undersøge, om der er tale om krigsforbrydelser.

To nylige angreb har kostet 119 mennesker livet, hvoraf hele 106 var civile, heriblandt 24 børn.

Saudi-Arabien gik i marts sidste år ind i landet for at bringe præsident Abedrabbo Mansour Hadi tilbage til magten, da Houthi-bevægelsen havde erobret blandt andet hovedstaden Sanaa.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip