FN-lande mødes om Syrien

Øverst på dagsordenen er det formodede angreb med nervegas, som angiveligt har dræbt flere hundrede personer i en række forstæder til Damaskus.

Mødet varede ifølge Reuters mindre end en time, og efterfølgende har diplomaterne for hver af de fem lande ikke ønsket at sige noget om drøftelserne.

Sikkerhedsrådet er blevet beskyldt for at agere fodslæbende i forhold til situationen i Syrien, hvor flere end 100.000 mennesker har mistet livet under borgerkrigen. De fem permanente medlemmer har hver især vetoret, og den har Kina og især Rusland gjort flittig brug af, når det har drejet sig om sanktioner mod Syrien.

Rusland og Syrien er nære allierede, og russerne, der leverer våben til Assad, har gang på gang taget den syriske præsident, Bashar al-Assad, i forsvar.

Flere vestlige lande har overvejet en militær aktion mod Assads styre, og de har truet med at gøre det uden FN i ryggen, såfremt Skkerhedsrådet ikke snart når til enighed.

Repræsentanter fra de fem permanente medlemmer mødtes også onsdag for at diskutere et udkast til en resolution, fremsat af Storbritannien. Men ligesom i tidligere tilfælde er man ikke nået til enighed, og ifølge en diplomatkilde er der ikke aftalt et nyt møde.

Ved en afstemning i det britiske parlament torsdag, sagde et flertal nej til at støtte en militær aktion i Syrien, og det har Storbritanniens premierminister David Cameron sagt, at han vil respektere. Amerikanerne vil dog ikke afvise, at landet er parat til at handle på egen hånd mod Bashar al-Assads styre i Syrien. En aktion, der kan ende med at blive sat i værk uden om FN, hvis Sikkerhedsrådet ikke kan nå til enighed.

Embedsmænd fra den amerikanske præsident Barack Obamas kabinet har torsdag lokal tid informeret politikerne i Repræsentanternes Hus om, at der »ikke er tvivl om«, at der er blevet brugt kemiske våben i Syrien og at Assad står bag. Oplysninger, som den amerikanske regering blandt andet skulle være kommet i besiddelse af via aflytning.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip