FN langer ud efter danske pensionskasser

I jagten på afkast til kunderne har danske pensionskasser kastet sig ud i massive skov-investeringer i ulandene, som med stor sandsynlighed er forbundet med ulovlig tømmerhandel og fordrivelse af lokalbefolkningen. Det skriver Politiken.

I en ny rapport advarer FN og Interpol i skarpe vendinger vestlige pensionskasser mod netop den form for investeringer. Ifølge rapporten sker der i øjeblikket en eksplosiv vækst i handlen med illegalt tømmer i lande i Sydamerika, Afrika og Asien.

- Der er en betydelig risiko for, at danske pensionskasser er med til at finansiere organiseret kriminalitet i de her områder, siger Christian Nellemann, chef for FN's globale udrykningsenhed mod organiseret miljøkriminalitet, til Politiken.

Mellem 50 og 90 procent af det tropiske tømmer, som sælges til de boomende byggemarkeder i blandt andet Asien, stammer fra ulovlig skovhugst, advarer FN og Interpol.

Danske pensionskasser har i øjeblikket 15 milliarder kroner investeret i skov på verdensplan, herunder et regnskovsareal i Peru større end Lolland samt enorme tropiske plantager i blandt andet Brasilien, Panama, Uganda, Mozambique og Cambodja.

Den samlede investering sker gennem det danske firma International Woodland Company (IWC). I Peru er det det lokale selskab Consorcio Forestal Amazónico, som står for driften af den danskejede regnskov.

Selskabet har siden 2010 været ejet af Sampension, Lærernes Pensionskasse, PKA og Nordea Liv & Pension.

Flere eksperter peger på, at selskabet frem til 2007 var dybt involveret i ulovlig tømmerhandel, fordrivelse af den lokale indianske befolkning med magt og menneskerettighedskrænkelser.

Selskabet forbød indianerne adgang til området, og konflikten endte med, at indianernes ledere sad varetægtsfængslet i årevis, skriver Politiken.

Både IWC og de to største danske skovinvestorer, Sampension og Lærernes Pensionskasse, afviser, at der er problemer med regnskovs-kronerne.

- Vi er trygge ved den overvågning af de her investeringer, som IWC udøver, siger administrerende direktør i Lærernes Pensionskasse Paul Brüniche-Olsen.

 

Dagens Gossip