FN lukker dørene for at stemme om toppost

1. januar 2017 bliver en kontorstol ledig i FN's hovedkvarter i New York.

FN skal nemlig finde en ny generalsekretær efter sydkoreanske Ban Ki-moon.

Selv om verdensorganisationens næste generalsekretær for første gang i FN's 70-årige historie vælges i en proces, som offentligheden får et indblik i, lukker ambassadørerne i FN's Sikkerhedsråd torsdag dørene for at indsnævre feltet.

Det sker efter flere måneders test af de 12 kandidater, hvoraf seks er kvinder, og otte er fra Østeuropa. Noget ingen af de tidligere generalsekretærer har været.

Gennem kampagner, debatter og åbne høringer har kandidaterne skullet vise, at de har visioner, kan kommunikere effektivt og udvise lederskab.

FN's Sikkerhedsråd, der skal komme med anbefalinger til generalforsamlingen, har 15 medlemmer. Fem af disse er faste - nemlig Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA.

I årtier har udvælgelsen af generalsekretæren været en sag for de fem permanente medlemmer i en proces bag totalt lukkede døre.

Medlemsstaterne i FN har brokket sig over, at generalsekretæren ikke er blevet udvalgt for hans eller hendes evne til at lede organisationen, men for at please de fem permanente medlemmer.

Derfor stemte FN's Generalforsamling i september 2015 for en mere åben proces.

Den nye gennemsigtighed tillader "en anden type kandidat" med mindre fokus på diplomatisk baggrund. Det mener New Zealands tidligere premierminister Helen Clark, der har været en af de mest energiske kandidater i kapløbet.

Frem til september skal der være adskillige afstemninger i Sikkerhedsrådet, inden det formentlig når til enighed om en kandidat omkring oktober.

Generalforsamlingen skal derefter godkende valget, og den nye generalsekretær kan sætte sig til rette 1. januar 2017.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip