FN-mægler lynbesøger Syrien for at redde fredsforhandling

Skrevet af admin

15/02/2016

Dagens topnyheder

FN-mægleren Staffan de Mistura er mandag dukket op på et overraskende lynvisit i Syrien i et forsøg på at holde stumperne af fredsforhandlingerne i Syrien sammen.

Et vidne fortæller mandag til Reuters, at de Mistura har besøgt hovedstaden Damaskus, og siden har en syrisk regeringskilde bekræftet over for bureauet, at de Mistura bliver i Syrien til tirsdag. Her skal han følge op på et møde med den syriske udenrigsminister.

De Mistura udskød fredsforhandlingerne i starten af februar efter kun tre dage ved forhandlingsbordet.

Her lød det, at man håbede at bringe de stridende parter tilbage senere på måneden, 25. februar, selvom den syriske opposition har meddelt, at den ikke agter at komme igen.

Forhandlingerne mellem stormagterne er siden fortsat, og natten til fredag dansk tid indgik Rusland, USA, EU og en række andre lande og internationale organisationer en aftale om et stop på "fjendtlighederne" i Syrien mellem regimet og en del af oprørerne i landet.

Det syriske regime og oprørsgrupperne var dog ikke en del af kredsen, der skrev under på aftalen. Derfor bliver den heller opfattet som en reel fredsaftale.

Med besøget i Syrien tyder det at altså på, at de Mistura nu forsøger at få det syriske regime med om bord i forhandlingerne igen.

De stridende parter har dog så sent som mandag givet udtryk for store uenigheder, efter at angreb på flere hospitaler og skoler i Syrien ifølge FN har kostet 50 civile livet.

USA har fordømt luftangrebene, som de mener kommer fra Rusland og er bevis på Assad-regimets forsatte brutalitet.

Syriens Moskva-ambassadør har omvendt sagt til russisk tv, at den amerikanskledede koalition står bag i hvert fald en af bombningerne.

/ritzau/Reuters