FN-menneskeretschef: Karadzic-dom er en advarsel

Dommen over Radovan Karadzic er "meget betydningsfuld" og understreger, at ingen kan undgå at blive indhentet af retfærdigheden for alvorlige forbrydelser, som de der fandt sted i Bosnien, siger FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein.

Udtalelsen kommer kort efter, at den tidligere bosnisk-serbiske leder er kendt skyldig i folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden og idømt 40 års fængsel ved FN's krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien (ICTY).

Blandt andet har domstolen kendt Karadzic ansvarlig for folkedrabet i byen Srebrenica i juli 1995, hvor omkring 8000 ubevæbnede muslimske mænd og drenge blev dræbt.

Zeid siger i en udtalelse, at dommen er en advarsel til nationalistiske ledere over hele Europa og i resten af verden, som "søger at udnytte nationalistiske stemninger og gøre minoriteter til syndebukke".

- Dommen over ham er symbolsk meget stærk, først og fremmest for ofrene af de forbrydelser, der blev begået under krigene i Bosnien-Hercegovina og hele det tidligere Jugoslavien, men også for ofre over hele verden, lyder det fra højkommissæren.

Zeid tilføjer, at dommen viser, at ingen er hævet over loven.

- Uanset hvor magtfulde de er, uanset hvor urørlige de forestiller sig, at de selv er, uanset hvilket kontinent de bor på, vil gerningsmændene til sådanne forbrydelser ikke undslippe retfærdigheden.

/ritzau/

Dagens Gossip