FN: Mindst 50 døde i mandagens angreb i Syrien

Skrevet af admin

15/02/2016

Dagens topnyheder

Blodige angreb på hospitaler og skoler har mandag kostet op til 50 civile livet i Syrien, siger FN ifølge AFP.

Der er tale om angreb på mindst fem lægeklinikker og hospitaler samt to skoler, der er sket i det nordlige Syrien i Aleppo- og Idlib-provinsen.

- Sådanne angreb er åbenlyse forbrydelser mod folkeretten, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, om angrebene.

Der har i løbet af mandag været omtale af to af angrebene, heriblandt ét der ramte et hospital, der er støttet af Læger Uden Grænser, nær Maaret al-Numan i den nordlige del af Idlib-provinsen. Her blev mindst syv personer rapporteret dræbt.

Samtidig har der mandag været rapporter om angreb i den nordlige syriske by Azaz nær grænsen til Tyrkiet. Her blev mindst 14 civile meldt dræbt, da missiler ramte et børnehospital, en skole og andre bygninger.

Med FN's udmelding tegner der sig et samlet billede af angrebene samt et samlet civilt tabstal.

USA har også kommenteret angrebene, som de fordømmer og beskylder russerne for at have udført.

Ifølge talsmand for det amerikanske udenrigsministerium John Kirby "sår angrebene tvivl om Ruslands vilje og evne til at stoppe de fortsatte brutale handlinger fra Assad-regimet mod styrets egen befolkning".

Tidligere har den syriske ambassadør i Rusland modsat udtalt, at angrebet på det hospital, der drives med hjælp fra Læger Uden Grænser, blev udført af den amerikanskledede koalition.

Udsigterne til fred i Syrien kom ellers et skridt nærmere fredag, da Rusland, USA, EU og en række andre lande og internationale organisationer en aftale om et stop på "fjendtlighederne" i Syrien mellem regimet og en del af oprørerne i landet.

Men fjendtlighederne er altså fortsat med mandagens angreb samt en optrappet ordkrig mellem Tyrkiet og Rusland, der har lagt en dæmper på håbet om fred.

Mandag er FN's syrienmægler Staffan de Mistura derfor også på et lynvisit i Syrien for at mødes med den syriske udenrigsminister og presse på for en våbenhvile.

/ritzau/AFP