FN mistænker Syrien for at bruge kemiske våben

»Der er god grund til at tro, at der er blevet brugt begrænsede mængder giftige kemikalier. Det har ikke været muligt at fastlægge præcis, hvilke kemiske stoffer der er blevet anvendt, hvordan de er blevet fremført, eller hvem der står bag,« siger FNs undersøgelseskommissær, Paulo Pinheiro, ifølge Reuters under et pressemøde i Geneve.

I FNs seneste rapport, som baserer sig på interview med flygtninge, sundhedspersonale og andre vidner, fremgår det, at der er indikationer på, at de farlige våben er blevet brugt af både regeringsstyrker og væbnede oprørere. De fleste indberetninger går dog på, at det er præsident Bashar al-Assads mænd i regeringsstyrkerne, der har anvendt de kemiske våben.

FN har undersøgt fire giftangreb i marts og april, men har ikke kunnet fastslå, hvem der står bag. FNs undersøgelseskommission består af 20 efterforskere, som har udført 430 interview fra 15. januar i år til 15. maj. De har blandt andet haft lejlighed til at tale med flygtede syrere i Syriens nabolande og med syrere, der har en skypeforbindelse og stadig befinder sig i hjemlandet.

FNs undersøgelseskommission slår samtidig fast, at forbrydelser mod menneskeheden er hverdagskost i Syrien. Og begge sider - regeringsstyrker såvel som oprørere - har begået massakrer og udført tortur, forlyder det.

»Krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden er blevet en daglig realitet i Syrien,« fastslår undersøgelseskommissionen ifølge nyhedsbureauet AFP i sin rapport.

Ifølge FN har flere end 70.000 syrere mistet livet under de blodige uroligheder i landet, men det egentlige tal skønnes at være langt højere. Samtidig er millioner på flugt, både internt og i nabolandene, og FN har tidligere anslået, at omkring tre millioner mennesker vil være flygtet fra Syrien i slutningen af 2013, hvis ikke der gribes ind.

Konflikten i Syrien brød for alvor ud i marts 2011, da demonstranter inspireret af Det Arabiske Forår gik på gaden i en række store byer for at demonstrere mod præsident Bashar al-Assads udemokratiske styre.

Dagens Gossip