FN nedjusterer skøn over antal flygtninge til Europa markant

FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) nedjusterer voldsomt sit estimat over antallet af flygtninge, der i år kommer til Europa via Tyrkiet og Grækenland.

Organisationen skønner nu, at der i løbet af 2016 vil ankomme 248.000 flygtninge via det østlige Middelhav til Europa mod op mod en million i begyndelsen af året.

Tallet omfatter ifølge UNHCR de 156.000 flygtninge, der allerede er ankommet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

På et topmøde i marts blev EU og Tyrkiet enige om en aftale, der blandt andet betyder, at Tyrkiet tager imod afviste asylansøgere fra Grækenland, mod at EU genhuser op til 72.000 syrere fra lejre i Tyrkiet.

I februar blev migrantruten over Balkan lukket. Indtil da var flygtninge og migranter sejlet fra Tyrkiet til små græske øer, hvorfra de havde taget turen op gennem Balkan og ind i det øvrige Europa.

Røde Kors oplyste i begyndelsen af juni, at lukningen af Balkan-ruten har betydet, at migranterne i stigende grad er vendt tilbage til en tidligere benyttet rute over Middelhavet fra Libyen til Italien.

- Vi må erkende, at selv om de juridiske og fysiske begrænsninger er på plads ved grænserne langs den tidligere rute, så vil motivationen blandt flygtninge og migranter for at nå længere ind i Europa ikke aftage, udtaler UNHCR i en erklæring mandag.

- Der er derfor betydelige risici for, at folk, der er fanget tilbage i de lande, hvor ruten er blevet lukket, vil gøre brug af smuglernetværk og dermed blive udsat for krænkelser og overtrædelser af menneskerettighederne, lyder det videre.

Alene i år er der ifølge UNHCR ankommet 50.000 flygtninge og migranter via ruten fra Libyen til Italien. 2400 mennesker er druknet i forsøget på at krydse Middelhavet.

Den Internationale Organisation for Migration (IOM) oplyser dog ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der ikke er tegn på, at migranterne har erstattet den ene rute med den anden.

Den libyske rute tiltrækker således primært afrikanske migranter, mens den græske rute primært tiltrækker syrere, afghanere og irakere.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip