FN: Ødelæggelse af kemiske våben vil tage et år og kræve 100 mand

Ifølge AFP anbefaler Ban Ki-moon i en rapport til Sikkerhedsrådet, at det beskedne team af eksperter, som i øjeblikket befinder sig i Syrien, suppleres med omkring 100 forskere, logistikere og sikkerhedsfolk.

Der er ikke sat tal på omkostningerne, men generalsekretæren anfører i rapporten også, at det er den største og farligste afvæbnings-operation nogensinde.

Reelt er arbejdet med at destruere de kemiske våben allerede startet.

De internationale eksperter udsendt for FN fra OPCW, Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben, koncentrerer sig i første omgang om at få ødelagt de tekniske installationer, der har skullet bruges til at klargøre våbnene, samt få ødelagt de sprænghoveder og granater, som de dødelige substanser har skullet føres frem med.

Ban Ki-moon anfører i rapporten, at det udvidede FN-team stå over for farer, der er uden fortilfælde:

»Eksperterne skal forsøge at gennemføre en operation, der måske virker enkel, men som aldrig er blevet prøvet før,« lyder det Ban Ki-moon.

OPCW meddelte tirsdag, at endnu et hold eksperter tager af sted til Syrien for at assistere det nuværende team og organisationens leder, Ahmet Uzumcu, betegnede det foreliggende arbejde, som en »lang og vanskelig proces«, men sagde også, at Syrien havde vist en konstruktiv start.

Ifølge den gældende aftale mellem USA og Rusland skal Syriens anslået 1.000 ton kemiske våben, der består af blandt andet sennepsgas og sarin, være destrueret, inden første halvdel af 2014 er gået.

Tirsdag gav Putin udtryk for, at han tror, at eksperterne er færdige inden for et år, og sagde at Rusland og USA er enige om, hvad der skal gøres.

FNs generalsekretær lægger i sin rapport ikke skjul på, at arbejdet i Syrien bliver ekstremt farligt for de forskellige udsendte eksperter.

»Heftige bombardementer, luftangreb og vilkårlig beskydning af civile områder finder sted jævnligt, og frontlinjerne skifter hurtigt,« skriver Ban Ki-moon.

I processen med at tilintetgøre de kemiske våben vil OPCW forsyne operationen med blandt andet kemiske eksperter, mens FN vil sørge for logistik, kommunikation og sikkerhedsfolk.

Dagens Gossip