FN øger fokus på undertrykkelse i Nordkorea

FN's Sikkerhedsråd skal for anden gang diskutere krænkelser af menneskerettighederne i Nordkorea, selv om Kina har forsøgt at forhindre det, oplyser diplomater i FN-bygningen i New York.

Et flertal bestående af ni lande har udmanøvreret Kinas forsøg på at få blokeret for, at emnet bliver taget op, hedder det ifølge diplomater.

Sidste år diskuterede Sikkerhedsrådet overgrebene for første gang trods Kinas modstand.

- Vi mener, at det har afgørende betydning for Sikkerhedsrådet, at det bliver ved med at kaste lys over overgrebene i Nordkorea, og at vi taler regelmæssigt om menneskerettighedssituationen i landet, sagde USA's FN-ambassadør, Samantha Power tidligere på ugen.

Ifølge planerne skal diskussionerne om Nordkorea finde sted ved Sikkerhedsrådets kommende møde på torsdag.

FN-rapporter har fremsat beskyldninger om, at Nordkorea begår krænkelser af menneskerettighederne, der bringer tanken hen på nazisternes grusomheder under Anden Verdenskrig.

- Sidste år i december samledes Sikkerhedsrådet for første gang i historien for at diskutere menneskerettighedskrænkelser i Nordkorea, siger Hagar Chemali, som er talskvinde for USA's mission ved FN.

- I dag har Chile, Frankrig, Jordan, Litauen, Malaysia, New Zealand, Spanien, Storbritannien og USA anmodet om endnu et møde i Sikkerhedsrådet for at undersøge forholdene i Nordkorea og deres betydning for den internationale fred og sikkerhed, tilføjer Chemali.

KInas FN-ambassadør siger, at "det er en dårlig idé" at tage situationen i Nordkorea op i Sikkerhedsrådet. Han siger, at Sikkerhedsrådet "ikke handler om menneskerettigheder."

FN har åbnet et nyt kontor i den sydkoreanske hovedstad, Seoul, for at undersøge de mange rapporter om undertrykkelse af menneskerettighederne i Nordkorea.

- Mindre end 80 kilometer herfra ligger en anden verden præget af ekstrem undertrykkelse og forarmelse, sagde Zeid Ra'ad Al-Hussein, FN's højkommissær for menneskerettigheder, ved åbningen af kontoret i Seoul, i sommer.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip