FN ønsker klarhed om dødelige gasangreb

Det er nødvendigt at skabe klarhed omkring det påståede dødelige gasangreb nær Damaskus natten til onsdag, lyder det fra FN's Sikkerhedsråd efter et hastemøde bag lukkede døre.

Sikkerhedsrådet beordrede dog ikke nogen undersøgelse af angrebet, der ifølge aktivister fandt sted i hovedstadens forstæder og kostede op mod 1300 mennesker livet. Hvis angrebet bekræftes, er det et af verdens værste angreb med kemiske våben i årtier.

- Der er en stærk bekymring blandt rådets medlemmer omkring beskyldningerne og et generelt ønske om, at der må skabes klarhed omkring, hvad der skete, og at situationen må følges tæt, siger Argentinas FN-ambassadør, Maria Cristina Perceval.

35 lande - heriblandt USA, Storbritannien og Frankrig - havde opfordret til, at det FN-hold, der allerede nu befinder sig i Syrien for at undersøge brugen af kemiske våben i den blodige konflikt, også undersøger de seneste beskyldninger.

FN-diplomater siger dog til nyhedsbureauet Reuters, at Kina og Rusland modsatte sig, at Sikkerhedsrådet krævede en undersøgelse.

FN's inspektører for kemiske våben ankom til Damaskus for tre dage siden for at undersøge påstande om tidligere gasangreb.

Syriens opposition beskylder de syriske regeringsstyrker for at have gasset mellem 500 og 1300 mennesker ihjel ved de seneste angreb. Præsident Bashar al-Assads regering afviser at have stået bag angrebet.

Argentina er i denne måned formand for FN's 15 medlemmer store sikkerhedsråd.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip