FN: Offensiv mod Islamisk Stat kan sende millioner på flugt

Skrevet af admin

23/06/2016

Dagens topnyheder

Kommende militære offensiver mod Islamisk Stat i Irak kan sende 2,3 millioner mennesker på flugt fra deres hjem.

Den advarsel kommer torsdag fra FN's humanitære koordinator for Irak, Lise Grande.

Hun vurderer, at yderligere mindst 430.000 mennesker ventes at blive fordrevet fra Anbar-provinsen, der strækker sig fra byen Falluja og vestpå mod den syriske grænse.

I løbet af det seneste halve år har den irakiske hær generobret flere byer fra Islamisk Stat i denne provins.

Desuden forventer FN, at 830.000 mennesker vil blive sendt på flugt i det område, der kaldes Mosul-korridoren, som strækker sig over 100 kilometer gennem Salahuddin-provinsen i nord.

I selve Mosul, som er den irakiske hovedby i Islamisk Stats selvudråbte kalifat, vil en million mennesker i værste fald blive sendt på flugt.

- Vi taler om en fordobling på nogle få måneder i antallet af familier, der er fordrevet i landet, siger Lise Grande.

Hvis et par millioner irakere mere slutter sig til den i forvejen enorme strøm af flygtninge og internt fordrevne i Irak, vil det forårsage en alvorlig hovedpine for den irakiske regering og dens amerikanske allierede.

Irak har sammen med USA lagt planer om at indlede offensiver mod Islamisk Stat for at tvinge den islamistiske bevægelse væk fra størstedelen af det område, gruppen i dag kontrollerer i Irak.

I forvejen har konflikten sendt over 3,4 millioner mennesker på flugt fra deres hjem i Irak, viser tal fra FN.

Blot i den seneste måned er omkring 85.000 mennesker flygtet fra byen Falluja, der ligger omkring en times kørsel fra hovedstaden, Bagdad.

Her er irakisk militær i gang med en offensiv for at genvinde kontrollen over byen, som Islamisk Stat længe har haft som en del af gruppens selvudråbte kalifat. Militæret får støtte fra amerikanske kampfly.

/ritzau/Reuters