FN-rapport bekræfter brug af sarin i Damaskus

Ifølge Reuters knipsede fotografen rapporten i samme øjeblik, som den blev overrakt af observatørernes leder, svenskeren Åke Sellström til FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Ud fra billedet kan man læse, at nervegassen sarin blev brugt ved angrebet mod en række forstæder til Damaskus 21. august i år.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, vil senere mandag vil orientere journalister og medlemmerne af FNs sikkerhedsråd om rapportens konklusioner.

Ved at zoome ind på billedet kan man ifølge Reuters se, at der i teksten står at »nervegassen sarin blev anvendt«.

Samtidig citerer AFP FNs våbeninspektører for at sige, at »der er klare beviser« for brugen af saringas i angrebet nær Damaskus.

Men AFP skriver også, at rapporten tilføjer, at forbudte kemiske våben er brugt »i relativ stor skala« under den 30 måneder lange konflikt i Syrien.

Samtidig med at konklusionerne blev lækket, oplyste den FN-enhed der efterforsker krigsforbrydelser i Syrien, at man er opmærksomme på 14 steder, hvor befolkningsgrupper er blevet udsat for angreb med kemiske våben.

Op mod 1.400 personer blev ifølge franske og amerikanske kilder dræbt ved angrebet i Damaskus, der var tæt på at udløse et gængældelsesangreb fra USA.

USA har sammen med Frankrig de seneste uger henvist til efterretningsrapporter og hævdet, at der forelå beviser for, at der blev brugt sarin. Det gælder blandt andet USAs udenrigsminister, John Kerry, som den 1. september sagde, at det var sarin, der blev anvendt.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har mildt sagt heller ikke holdt rapportens hovedkonklusion tæt til kroppen.

Allerede i fredags fik han afsløret, at rapporten »overvældende bekræfter« brugen af kemiske våben.

FNs våbeninspektører har ikke mandat til at konkludere, hvem der stod bag angrebet ved Damaskus, men rapporten menes til gengæld at indeholde detaljer om, hvorfra missilerne med den dødbringende sarin blev affyret.

Oprørerne beskylder præsident Bashar al-Assads styrker for at have udført angrebet, mens regeringen siger, oprørerne selv stod bag.

Fredag sagde Ban Ki-moon også, at præsident Assad »står bag mange forbrydelser mod menneskeheden«.

Sarin er et gammelt våben, udviklet omkring Anden Verdenskrig, og skader både ved indånding og ved kontakt med huden. Saringassen er både usynlig og smagløs, og angriber ofrenes nervesystem, giver kramper og fråde om munden samt resulterer i, at ofrene dør, hvis de ikke bliver behandlet.

Dagens Gossip