FN-rapport udrydder enhver tvivl om giftgas i Syrien

Det fastslår den særlige FN-enhed, der har undersøgt det dødbringende angreb, som fandt sted i en række forstæder til Damaskus 21. august.

»På baggrund af beviserne indsamlet under undersøgelsen af Ghouta-hændelsen er konklusionen, at der i relativt stor skala er blevet anvendt kemiske våben mod civile, heriblandt børn, under den igangværende konflikt mellem parterne i den syriske republik.«

»Særligt miljø-, kemi- og sundhedsprøverne, vi har indsamlet, giver klare og tydelige beviser på, at jord-til-jord-missiler indeholdende nervegassen sarin er blevet brugt,« skriver FNs våbeninspektører i rapporten ifølge Reuters.

Våbeninspektørerne har ikke mandat til at placere et ansvar for giftgasangrebet, som USA har beskyldt det syriske styre for at stå bag. Styret har sammen med Rusland vendt pilen mod syriske oprørsgrupper.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fastslår dog i sin note til rapporten, at der bør slås ned på de ansvarlige, som står bag et »groft brud på folkeretten«.

»Det internationale samfund har et moralsk ansvar for at stille de ansvarlige til ansvar for at sikre, at kemiske våben aldrig igen kan blive et instrument for krigsførelse,« står der i notatet.

Heri slår Ban Ki-moon også fast, at han byder weekendens nedrustningsaftale for Syrien velkommen.

I weekenden blev USA og Rusland enige om, at Syriens kemiske våben skal være tilintetgjort senest i midten af 2014. Aftalen indebærer, at det syriske regime får en uge til at afgive detaljerede oplysninger om landets våbenarsenal, og samtidig skal et særligt inspektørkors fra FN have adgang til de områder, hvor regimet opbevarer masseødelæggelsesvåbnene.

Den syriske regering har ikke lagt skjul på, at den med indgåelsen af aftalen har en klar forventning om, at en række lande med USA i spidsen dropper at indlede et militært angreb mod Syrien, men søndag ville den franske præsident, Francois Hollande, ikke udelukke muligheden for et angreb.

Dagens Gossip