FN-resolution øger økonomisk pres på IS

Finansministre fra medlemslandene i FN's Sikkerhedsråd vedtog torsdag enstemmigt en vidtrækkende resolution, som har til formål at skærpe sanktioner mod Islamisk Stat og forringe deres muligheder for at få adgang til penge, skriver AFP.

Den amerikanske finansminister, Jacob Lew, ledede det første møde nogensinde for finansministre i Sikkerhedsrådet som led i en diplomatisk offensiv for at få bragt krigen i Syrien til en afslutning.

Jihadister fra IS kontrollerer store dele af landet, og de har udråbt deres egen hovedstad.

Sikkerhedsrådet advarer om, at nogle lande har undladt at indføre sanktioner mod IS, som har været i kraft længe.

Sikkerhedsrådet, som har 15 medlemslande, giver i resolutionen anvisninger på, hvordan de vedtagne sanktioner skal føres ud i livet. Den bygger videre på en resolution fra februar, som forbyder alle lande at købe olie af IS, og som forbyder handel med antikviteter i Syrien, hvilket er en af de måder, IS har tjent penge på.

- Vi har allerede mange redskaber på plads (...). Vi skal have alle trådene samlet, men mest af alt har vi brug for, at alle lande gør, hvad de har sagt, de vil gøre, siger en amerikansk regeringsembedsmand, der ønsker at være anonym.

De stadigt mere optrappede luftangreb mod Islamisk Stat har også haft effekt. Bombardementer med nye og mere effektive våbensystemer er i stigende grad vendt mod den økonomiske infrastruktur, som Islamisk Stat bruger.

Jihadisterne tjener penge på olie, men de får ifølge amerikanerne sværere og sværere ved at levere den.

Islamisk Stat råder over enorme beløb, og de betaler deres "krigere" godt. Det får nogle syrere til at melde sig under IS' faner blot for at kunne sikre deres familier økonomisk.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip