FN: Send 3000 soldater til centralafrikansk republik

Skrevet af admin

20/02/2014

Dagens topnyheder

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, appellerer til det internationale samfund om hurtigt at sende yderligere 3000 soldater til Den Centralafrikanske Republik for at stoppe volden mellem kristne og muslimer.

- Sikkerhedskravene overstiger det, som de allerede indsatte tropper kan levere, siger Ban Ki-moon ifølge Reuters.

3000 yderligere soldater vil bringe det samlede antal soldater i Den Centralafrikanske Republik op på omkring 12.000.

Ban Ki-moon beder om, at tropperne bliver sendt af sted "i de kommende dage eller uger", og opfordrer derudover indtrængende til, at der indsættes fly.

EU har allerede lovet at sende cirka 1000 europæiske soldater til det uro-plagede land. Den Afrikanske Union har 6000 soldater udstationeret, mens den tidligere kolonimagt Frankrig har 2000 soldater i landet.

Tidligere torsdag meddelte den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), at FN kan regne med Danmark, hvis det internationale samfund beslutter sig for at skride til handling over for de voldsomme kampe.

- Jeg tror ikke, man på nuværende tidspunkt kan sige præcist, hvad der skal gøres. Der er også en del resolutioner og mandater, så man allerede nu kan gøre noget i Den Centralafrikanske Republik, sagde Thorning.

- Men vi tager situationen meget alvorligt, og FN ved godt, at de kan regne med Danmark, hvis der bliver behov for noget i Den Centralafrikanske Republik.

Volden i den fattige republik er eskaleret, siden de primært muslimske Seleka-oprørere i marts sidste år tog magten i et statskup, der fjernede præsident Francois Bozize.

Mere end halvdelen af landets 4,6 millioner indbyggere har brug for hjælp. Næsten en million mennesker er flygtet fra deres hjem, og FN har advaret om, at situationen kan udvikle sig til et folkedrab.

/ritzau/Reuters