FN-soldater anklages for nye sexovergreb

Skrevet af admin

29/03/2016

Dagens topnyheder

Nye anklager, der blandt andet omfatter voldtægt af en 14-årig pige, har ramt Minusca, som er FN's fredsbevarende styrke i Den Centralafrikanske Republik.

FN siger mandag, at organisationen har fået kendskab til yderligere to sager om sexovergreb, som angiveligt involverer soldater fra Burundi samt en soldat fra Marokko.

Dermed har Minusca alene siden årsskiftet modtaget 25 sager, hvor fredsbevarende soldater i Den Centralafrikanske Republik anklages for at have begået voldtægt eller andre seksuelle overgreb, siger FN-talsmand Stephane Dujarric.

Dertil kommer seks andre sager, der er indberettet i andre FN-missioner rundt om i verden, siger talsmanden.

De nye anklager fra Den Centralafrikanske Republik drejer sig om burundiske medlemmer af en fredsbevarende enhed, der er udstationeret i byen Sibut midt i landet. Soldaterne beskyldes for at være involveret i voldtægt af en 14-årig pige.

Sagen er indberettet af FN's børnefond, Unicef.

Desuden er en marokkansk soldat anklaget for at have udnyttet en voksen kvinde seksuelt. Det skal være sket i februar i byen Bangassou i den sydlige del af Den Centralafrikanske Republik.

Myndighederne i Burundi og Marokko er underrettet, og Marokko har meddelt, at der vil blive indledt en efterforskning.

Soldater i den fredsbevarende Minusca-styrke, som har i alt 12.000 soldater i Den Centralafrikanske Republik, er flere gange tidligere blevet beskyldt for seksuelle overgreb.

Det fik FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, til sidste år at fyre chefen for missionen og advare om, at hele enheder kan blive sendt hjem, hvis skandalerne om sexovergreb fortsætter.

FN-soldater begår også overgreb på kvinder og piger andre steder i verden. En FN-rapport fra Haiti i 2015 afslører, at problemet har været udbredt.

Ifølge FN's love er det op til medlemslandet at efterforske sager, som dets soldater deltager i. Det er også medlemslandet, som eventuelt skal retsforfølge soldater på FN-mission.

/ritzau/AFP