FN-soldater fra tre lande beskyldes for sexovergreb på børn

Skrevet af admin

29/01/2016

Mest læste i dag

FN siger, at der er fremsat en række beskyldninger om, at fredsbevarende soldater fra Georgien, Frankrig og et tredje ikke navngivet land har misbrugt børn seksuelt, da de var udstationerede i Den Centralafrikanske Republik.

De påståede forbrydelser, deriblandt voldtægter, skete overvejende i 2014, men er først kommet for dagens lys i de seneste uger, skriver Reuters.

- Det er ekstremt grove beskyldninger, og det er afgørende, at disse sager hurtigt bliver efterforsket grundigt, siger FN's Højkommissær for Menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al Hussein, i en erklæring.

- Alt for mange af disse forbrydelser får lov til at fortsætte, og gerningsmændene går fri, siger han.

Verdensorganisationen har bedt tre lande, hvis soldater mistænkes for at være involveret, om at undersøge sagen.

Soldater i den fredsbevarende styrke, Minusca, i Den Centralafrikanske Republikanske Republik - som er en styrke på 10.000 mand - er flere gange tidligere blevet beskyldt for seksuelle overgreb, og det fik FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, til sidste år at fyre chefen for missionen.

FN-soldater begår også overgreb på kvinder og piger andre steder i verden. En FN-rapport fra Haiti i 2015 afslører, at problemet har været udbredt.

FN-soldater i Haiti og i Sydsudan er også blevet beskyldt for overgreb på mindreårige piger.

Ifølge FN's love er det op til medlemslandet at efterforske sager, som dets soldater er involveret i. Det er også medlemslandet, som eventuelt skal retsforfølge soldater på FN-mission.

Sidste år afslørede en undersøgelsesrapport, at FN og dets organisationer begik store fejltagelser i håndteringen af beskyldninger om seksuelt misbrug af børn begået af fredsbevarende FN-soldater.

/ritzau/Reuters