FN støtter militær indgriben i Centrafrikansk Republik

FN's Sikkerhedsråd støtter enstemmigt, at Frankrig og afrikanske lande griber militært ind i Den Centralafrikanske Republik for at stoppe en blodig konflikt.

I resolutionen, der var fremlagt af Frankrig, giver FN bemyndigelse til at sende 3600 afrikanske og 1200 franske soldater ind i landet, der er ramt af anarki og opløsning.

Tidligere på dagen så korrespondenter for nyhedsbureauet AFP ligene af næsten 80 mennesker i gaderne og i en moské i hovedstaden Bangui.

I moskeen lå der mennesker, der var dræbt af knivstik og skud.

I gaderne, der stødte op til moskeen, lå 25 lig.

På grundlag af hjælpeorganisationers oplysninger opgør nyhedsbureauet Reuters antallet af dræbte i Bangui til mindst 105 i løbet af torsdagen.

Læger uden Grænser melder, at der natten igennem er bragt døde mennesker til hospitalerne.

Landets premierminister, Nicolas Tiangaye, har indtrængende bedt Frankrig om øjeblikkeligt at sende soldater ind i landet.

- Eftersom det haster, så er det mit ønske, at interventionen sker så hurtigt som muligt og umiddelbart efter resolutionen (i FN red.), siger han.

Frankrig har i forvejen 600 soldater i landet, og 250 af dem er blevet sendt ind i Banguis centrum.

Den Centralafrikanske Republik er havnet i kaos, efter Seleka-oprørere, der overvejende er muslimer, fordrev landets præsident under et kup i marts.

Muslimske og kristne grupper bekæmper hinanden, og titusinder af skræmte borgere har søgt tilflugt i kirker og moskeer.

Der har været en serie af rapporter om bestialske angreb. Blandt andet at regeringssoldater og militser har raseret landsbyer, gennemført offentlige henrettelser uden rettergang og begået massevoldtægter.

FN's landbrugs- og fødevareorganisation (FAO) siger torsdag, at 1,3 millioner mennesker eller en fjerdedel af Den Centralafrikanske Republiks indbyggere har brug for fødevarehjælp udefra.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip