FN: Tortur og voldtægt begås af alle parter i Libyen

Skrevet af admin

25/02/2016

Dagens topnyheder

Snart fem år efter Libyens tidligere diktator Muhammed Gaddafi blev væltet, fortsætter uhyrlighederne i det opløste land.

I en ny rapport fra FN fastslås det, at alle parter i Libyens nuværende konflikt har begået krigsforbrydelser og forbrudt sig mod menneskerettighederne de sidste to år, skriver Reuters.

Ifølge FN bør de ansvarlige stilles for Den Internationale Straffedomstol i Haag (ICC).

Seks eksperter har samlet beviser for henrettelser af fanger, mord på prominente kvindeforkæmpere, udbredt tortur og misbrug af børn siden 2014.

I rapporten er der eksempelvis vidneudsagn fra drenge på 10 og 14 år, der fortæller, at de er blevet misbrugt og tvunget til militærtræning af Islamisk Stat.

En af drengene beretter om gentagne gruppevoldtægter for "at knække mig, så jeg aldrig ville sige nej", lyder det i rapporten.

Ifølge FNs højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad al-Hussein, er det særlig bemærkelsesværdige, at forbrydelserne begås uden retlige efterspil.

- En af de mest slående elementer i denne rapport ligger i den komplette lovløshed, som stadig hersker i Libyen og de systematiske fejl i retssystemet, siger han ifølge Reuters.

FN har nedskrevet navnene på dem, de mener er ansvarlige for forbrydelserne, og der er ifølge al-Hussein "en proces i gang for at inddrage relevante organer" som ICC.

Hvor mange navne, der er tale om, kan han dog ikke sige.

Rapporten fra FN er på 95 sider og baserer sig på 200 vidner og 900 individuelle klager.

Siden 2014 har Libyen været delt mellem to konkurrerende regeringer, der begge støttes af løse alliancer med oprører.

Sidste år tog Islamisk Stat kontrol med den store by Sirte, der er Gaddafis tidligere hjemby.

/ritzau/