FN-udsending blev truet på Krim

Væbnede mænd på den ukrainske halvø Krim har standset FN's generalsekretær, Ban Ki-moons, særlige udsending til Ukraine, siger det ukrainske udenrigsministerium.

Tidligere sagde ministeriet, at han var blevet tilbageholdt af væbnede mænd, men helt så voldsomt ser det ikke ud til at have været.

Dog tyder noget på, at udsendingen har opgivet sin mission på Krim efter chikane fra væbnede mænd.

Jan Eliasson, FN's vicegeneralsekretær, siger, at den særlige udsending var blevet truet, men at han ikke var blevet bortført.

Udsendingen hedder Robert Serry. Han ringede selv til Ukraines udenrigsministerium og beskrev episoden, mens den udspillede sig, siger Jevhen Perebijnis, pressesekretær i Ukraines udenrigsministerium.

- Han fortalte, at da han forlod flådens hovedkvarter i Simferopol, blev hans køretøj blokeret af ukendte mænd i uniform og med våben. De sagde, at de havde ordre til at bringe ham til lufthavnen, og de tilbageholder ham stadig, sagde pressesekretæren.

Eliasson har en anden forklaring, der dog også er dramatisk.

- Han blev ikke bortført, men alvorligt truet, siger han.

Eliasson tilføjede, at udsendingen ikke fik lov at køre videre, så han måtte spadsere væk fra situationen.

Det er ikke helt klart, hvor Serry er onsdag aften, men en journalist fra tv-selskabet ITN har skrevet på sin Twitterkonto, at han har været på en café med Robert Serry, og at en lokal milits blokerede døren udefra.

Lidt senere fremgår det af en ny melding fra journalisten, at de begge er ude af caféen, og at udsendingen er gået med til at afslutte sin mission.

Imens råber mennesker, der har omringet den bil, de kører væk i, "Putin, Putin".

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip