FN-undersøgelse skal kaste lys over brug af kemiske våben i Syrien

»Drøftelserne var omfattende og produktive og førte til en aftale om vejen frem,« står der i erklæringen.

De to FN-udsendinge, svenskeren Ake Sellström, chef for FNs undersøgelsesgruppe, og Angela Kane, der er FN-generalsekretærens repræsentant i nedrustningsspørgsmål, rapporterede undervejs til FN-generalsekretær Ban Ki-moon, som har krævet ubegrænset adgang til at undersøge alle påstande om brugen af ??kemiske våben i den nu 28 måneder lange konflikt.

Imens har Syrien insisteret på, at FN kun kan undersøge påstanden om, at oppositionens oprørere brugte kemiske våben i byen Khan al-Assal 19. marts i år.

FN siger, at organisationen har modtaget rapporter om 13 angreb med kemiske våben i konflikten. Ifølge Storbritannien, Frankrig og USA blev samtlige angreb udført af præsident Bashar al-Assads styrker.

Rusland, Assads vigtigste allierede, siger, at en russisk undersøgelse viser, at oppositionens oprørere brugte sarin gas i Khan al-Assal.

Den syriske opposition opfordrede fredag FNs Sikkerhedsråd til at lægge et større internationalt pres på Bashar al-Assad.

»Vi har brug for langt mere internationalt pres for at tvinge Assad-regimet til at acceptere et politisk skifte,« sagde den ny præsident for den ledende oppositionsgruppe, Syrian National Coalition, Ahmad Assi al-Jarba, ifølge AFP under mødet.

Han appellerede ikke direkte til, at FN skulle bevæbne oprørerne, men sagde, at »så længe Assads regime fører krig mod det syriske folk, skal oppositionen have ret til selvforsvar«.

BNB/AFP

Dagens Gossip