FN-undersøgelser kan tage tre uger

Organisationen, der skal undersøge FNs våbeninspektørers prøver fra det område, hvor det formodede angreb fandt sted, oplyser lørdag, at der kan gå tre uger, før analysen er klar.

»De beviser, der er blevet samlet, skal nu analyseres i et laboratorium, og så skal der foretages en teknisk evaluering, som de givne og anerkendte procedurer foreskriver. Disse procedurer kan tage tre uger,« lyder meldingen fra organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW) ifølge Reuters.

Våbeninspektørerne forlod Syrien lørdag morgen og nåede først på aftenen frem til Amsterdam i Holland.

Prøverne vil blive bragt til analyse på laboratorier i Finland og Sverige, oplyste en talsmand for FN fredag. Ifølge lederen af det svenske forsvars forskningsinstitut, FOI, Yvonne Nygren, vil prøverne formentlig bestå af vand, sand, jord og prøver fra ofres tøj.

Mens USAs regering fredag slog fast, at Bashar al-Assad stod bag angrebene, fastholder FN, at det er nødvendigt at afvente resultatet af FN-inspektørernes prøver, før det kan afgøres, om der er brugt nervegas i angrebet.

De amerikanske beviser efterlader ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ingen tvivl om, at der har været et giftgasangreb, og han finder ingen grund til at betvivle de amerikanske meldinger om, at præsident Bashar al-Assad stod bag. Derfor har Søvndal »fuld forståelse« for de amerikanske overvejelser om et angreb på Syrien. Og der er også dansk forståelse for det, hvis amerikanerne ikke kan til FN-konklusionen er klar.

»I den bedste af alle verdener ville vi også vente og se deres rapport. Men realiteten er, at FN og den Arabiske Ligas særlige udsending til Syrien, Lakhdar Brahimi har sagt, at det lader til, at der er anvendt et kemisk stof i angrebet. Det er der reelt ingen, som er i tvivl om,« sagde Villy Søvndal i en skriftlig meddelelse til Berlingske Nyhedsbureau, inden han kendte til tidshorisonten på de tre uger.

Dagens Gossip