FN: Vejrkatastrofer har kostet 600.000 livet på 20 år

Vejrrelaterede katastrofer er blevet hyppigere over de seneste 20 år og har kostet flere end 600.000 livet. Sådan lyder det mandag fra FN forud for klimatopmødet i Paris, som indledes 30. november.

FN opfordrer lande til at blive enige om en vidtrækkende aftale for, hvordan man skal dæmme op for klimaændringerne.

Det er FN's kontor for begrænsning af naturkatastrofer (UNISDR), der har lavet den dystre statistik, som gør behovet for en klimaaftale mere presserende, lyder det.

Oversvømmelser, storme og andre ekstreme vejrfænomener har dræbt 606.000 siden 1995 "med yderligere 4,1 milliarder mennesker såret, hjemløse eller med behov for nødhjælp".

I rapporten bemærkes det, at der ikke er nogen måde at fastslå, hvor mange tabte menneskeliv der kan tilskrives katastroferne, men sammenhængen mellem det skiftende klima og de ekstreme vejrforhold står klart.

- Indholdet af denne rapport understreger, hvorfor det er så vigtigt, at en ny klimaaftale indgås på COP21 i Paris, siger UNISDR-chef Margareta Wahlström.

Under klimatopmødet i Paris vil stats- og regeringschefer forsøge at blive enige om en aftale, hvor 195 lande skal skrive under på et forsøg på at bremse udledning af drivhusgasser, som får skylden for klimaændringerne.

Mellem 2005 og 2014 har en database, som sporer vejrrelaterede katastrofer, opgjort 335 hændelser, hvilket er en stigning på 14 procent i forhold til det forrige årti og knap en fordobling af antallet mellem 1985 og 1994.

Samlet set har Jorden "oplevet en vedvarende stigning i antallet af oversvømmelser og storme. Desuden giver tørke, hedebølger og ekstrem kulde også grund til bekymring.

Ifølge UNISDR stod oversvømmelser for 47 procent af alle vejrkatastrofer over de seneste 20 år, hvilket har påvirket flere end 2,3 milliarder mennesker, hvoraf størstedelen bor i Afrika.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip