FN venter 600.000 flygtninge går mod EU inden marts

Op mod 600.000 migranter og flygtninge ventes at sætte retning mod EU på flugt fra blandt andet krigen i Syrien over de næste fire måneder, melder FN, som forudser en konstant flygtningestrøm gennem vintermånederne.

- Mellem november 2015 og februar 2016, forudser UNHCR, at der gennemsnitligt vil ankomme 5000 dagligt, hvilket resulterer i et samlet antal på 600.000 til Kroatien, Grækenland, Serbien, Slovenien og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, siger FN's flygtningeorgan.

Stats- og regeringschefer fra de fleste EU-lande og fra over 30 afrikanske lande mødes onsdag i Valletta på Malta om flygtningekrisen. De to dages topmødes vil med det samme blive fulgt op af uformelle drøftelser mellem EU-lederne om et forenet svar på flygtningestrømmen.

- Hvis vi skal undgå det værste, må vi sætte fart på vores handlinger, skriver EU's præsident, Donald Tusk, i sin invitation til EU's stats- og regeringschefer.

Han fastslå også, at strømmen af migranter, der søger til Europa, fortsætter i et omfang, der er uden fortilfælde, og at nogle EU-lande har iværksat forskellige foranstaltninger ved Schengen-områdets ydre grænser.

- Som jeg før har advaret om, så er det kun ved at sikre en ordentlig styring af EU's ydre grænser, at vi kan hindre en opløsning af Schengen, skriver EU-præsidenten.

- Vi må gøre alt, hvad vi kan for at bevare Schengen intakt, og derfor skal ethvert initiativ, der kan føre til genetablering af grænser inden for Schengen, undgås, skriver han videre.

Formålet med topmødet er især at bedømme, hvor langt EU-landene er nået med at føre de initiativer ud i livet, som de allerede har besluttet.

EU-lederne skal blandt andet diskutere forsøget på at lave en aftale med Tyrkiet om at dæmme op for menneskestrømmen til Europa, men også hvordan det går med at føre den omstridte beslutning om at omfordele 160.000 flygtninge rundt i EU ud i livet.

De skal også diskutere EU's modtagefaciliteter, herunder opsætning af de såkaldte hot spots i Grækenland og Italien, hvor flygtninge og migranter skal identificeres og registreres.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip