FN vil fordele 10 procent af klodens flygtninge i ny plan

Skrevet af admin

09/05/2016

Dagens topnyheder

FN vil fordele mindst 10 procent af verdens flygtninge til andre og mere rolige lande, siger generalsekretær Ban Ki-moon i en rapport mandag.

Det skriver FN's kontor for koordinering af humanitære anliggender.

Verdensorganisationens øverste chef skitserer "en global pagt for ansvarsdeling", hvor klodens lande mere effektivt skal tage fat på udfordringen med 60 millioner mennesker, som i øjeblikket er på flugt fra krige, naturkatastrofer og nød.

Ifølge FN er den aktuelle flygtningekrise den værste siden Anden Verdenskrig.

Krigen i Syrien er hovedkilde til de store udfordringer, der berører dele af Mellemøsten, hvor lande som Tyrkiet, Jordan og Libanon er stærkt udfordret af konflikten i nabolandet.

Ifølge FN-forslaget skal 10 procent af verdens 19,6 flygtninge fordeles til andre lande. Tallet på 60 millioner tæller både flygtninge og internt fordrevne.

- Vi har råd til at hjælpe, og vi ved, hvad vi skal gøre, siger Ban Ki-moon ifølge nyhedsbureauet AFP.

Generalsekretæren siger, at uvidenhed og fremmedfrygt er blandt de udfordringer, man kæmper med.

Forslaget ventes fremlagt på et FN-topmøde 19. september, og dagen efter vil USA være vært for en konference, hvor alverdens lande inviteres til at komme med tilsagn om økonomiske bidrag.

Her vil den amerikanske præsident, Barack Obama, opfordre lande til at byde ind, så man kan nå en fordeling af mindst 10 procent af de knap 20 millioner flygtninge.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International støtter FN-planen, da det kan være med til at lette presset på flygtningelejre og måske reducere antallet af ulykker, som når flygtninge og migranter drukner på deres flugt fra krig.

I øjeblikket bærer få lande den store byrde, lyder det fra FN's Flygtningehøjkommissariat.

Det er Tyrkiet, Pakistan, Libanon, Iran, Etiopien, Jordan, Kenya og Uganda.

Ni lande og EU betaler 75 procent af FN's budget til flygtningehjælp. Blandt dem er Danmark og de øvrige skandinaviske lande.

/ritzau/