FN vil kaste nødhjælp ned til IS-belejret by i Syrien

Skrevet af admin

19/02/2016

Dagens topnyheder

FN vil afprøve muligheden for at sende nødhjælp ned fra luften til byen Deir al-Zor i det østlige Syrien.

Sådan lyder det fra nordmanden Jan Egeland, leder af FN's hjælpeorganisation World Food Programme (WFP).

Deir al-Zor, der har cirka 200.000 indbyggere, er belejret af Islamisk Stat.

FN har ikke direkte adgang til de områder, der er kontrolleret af den militante bevægelse, herunder Deir al-Zor. Her lider civile under alvorlig mangel på mad samt forværrede leveforhold.

Onsdag nåede nødhjælpskonvojer frem til nogle af de områder i Syrien, der er kontrolleret af den syriske hær og andre oprørsgrupper.

Jan Egeland oplyste torsdag til journalister i Genève, at FN planlægger også at nå den IS-kontrollerede by i de kommende dage.

- Det er en kompliceret operation, og på mange måder bliver nedsendingen den første af sin slags, sagde Egeland ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han giver ikke mere præcise oplysninger om, hvordan operationen, som er langt mere kostbar end at sende nødhjælpskonvojer ind i landet, skal udføres.

Egeland har sagt til Reuters i Oslo, at nødhjælpen skal kastes ned fra luften, hvis den overhovedet skal have en chance for at nå frem til Deir al-Zor.

- Det er enten nedkastning fra luften eller ingenting. Nedkastning fra luften er et desperat tiltag i desperate tider, sagde han.

Nødhjælpen vil blive sendt ned med faldskærm, hvorefter den vil blive fordelt af medarbejdere fra Røde Halvmåne, oplyser Bettina Luecsher, talskvinde for WFP.

FN estimerer, at næsten 487.000 syrere befinder sig i områder, der er belejret. Andre 4,6 millioner opholder sig i dele af landet, der er svært at komme frem til for hjælpeorganisationer.

Onsdag lykkedes det for FN at få 114 lastbiler fyldt med livreddende mad og medicin frem til omkring 80.000 mennesker i fem belejrede områder. Nødhjælpen rækker til en måneds forbrug, fortæller Egeland.

/ritzau/Reuters