FN vil sikre freden i Mali med 12.600 mand

Her har franske soldater siden januar i år kæmpet mod islamistiske oprørere med al-Qaeda-forbindelser, som ifølge Vesten udgør en trussel mod både Vestafrika og Europa. Danmark har støttet den franske mission i Mali med Hercules-fly, og Chad har bidraget med 2.000 mand til missionen.

Nu skal de fredsbevarende styrker, der får navnet MINUSMA, overtage efter franskmændene. En stor del af styrken er afrikanere, og der bliver tale om den tredjestørste FN-styrke, som årligt får et budget på 800 millioner dollar, skriver Reuters.

Frankrig er allerede begyndt at trække en del af sine 4.000 soldater i Mali hjem, og i slutningen af året ventes der blot at være 1.000 franskmænd tilbage i landet. De franske styrker skal dog holde sig parat til at hjælpe kollegerne i MINUSMA, hvis det skulle blive nødvendigt.

Flere hundredetusinde maliere er i dag fordrevet internt i Mali, hvor landets nordlige del stadig er præget af uroligheder. Det er ellers blot få år siden, at det vestafrikanske land blev betragtet som et stabilt og demokratisk foregangsland i Afrika, men i 2012 blev præsidenten afsat ved et militærkup og samtidig har en bred vifte af oprørsgrupper sat sig på store dele af landet. I dag er Nordmali centrum for indsmugling af stoffer, stjålne varer og vestlige gidsler.

MINUSMA-missionen begynder 1. juli i år.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip