FN vil udnytte våbenhvile til at få hjælp ud til syrere

Skrevet af admin

29/02/2016

Dagens topnyheder

Mens en midlertidig våbenhvile fortsat holder i Syrien, vil FN forsøge at få nødhjælp ud til 154.000 syrere, der bor i landets belejrede områder.

Det oplyser FN-koordinator i Syrien Yacoub El Hillo i en skriftlig udtalelse.

Hjælpen skal efter planen nå frem i løbet af de kommende fem dage, skriver BBC.

Samtidig meddeler FN, at organisationen er parat til at få nødhjælp frem til 1,7 millioner mennesker i områder, der ellers er svære at komme ud til. Det skal ske i løbet af det første kvartal af året.

Den midlertidige våbenhvile i Syrien trådte i kraft lørdag, og selv om der har været meldinger om brud på aftalen fra begge sider, står den stadig ved magt.

Ifølge Yacoub El Hillo er der dermed tale om den bedste mulighed længe for at få nødhjælp frem og give civile syrere en form for fred.

- Det her er den bedste chance, syrerne har haft i løbet af de seneste fem år for fred og stabilitet. Men vi ved alle, at uden en meningsfuld politisk proces og politisk løsning vil en midlertidig våbenhvile og nødhjælp ikke være nok til at stoppe krisen i Syrien, siger han ifølge Reuters.

Målet er ifølge BBC at få fødevarer, vand og medicin ud til byer som Madaya, der har været plaget af hungersnødslignende tilstande efter at have være belejret siden oktober.

Også byerne Zabadani, Kafraya og Foua kan se frem til en sending fra FN - muligvis allerede onsdag, skriver Reuters. Hjælpen ventes at nå frem til Kafr Batna fredag.

FN har dog brug for at få tilladelse af Syriens stridende parter for at komme frem i de belejrede byer.

Tidligere på måneden forsøgte FN at få hjælp frem til byen Deir al-Zor fra luften. De 21 ton nødhjælp ramte dog ikke de ønskede mål eller blev ødelagt på grund af fejl i faldskærme.

De civile i Deir al-Zor kan dog ikke regne med nødhjælp, som det ser ud nu. Det skyldes, at byen er belejret af Islamisk Stat, der ikke er gået med til den midlertidige våbenhvile.

/ritzau/